Összes oldalmegjelenítés

2011. október 31., hétfő

Új fajok a listámon!!!

Biztosan ma is sokan sétálgattak a szabadban, de azt nem hinném, hogy túl sokan bővítették volna az általuk látott madárfajok listáját. Bizony nekem  négy ilyen is akadt, nagy örömömre.Az Algyő felé eső Fertő részen, tapasztalt madarászokkal tettünk egy kört a tavak körül. Ádám nem tudott ma hibázni! Előző napi tippek alapján pár "jó madárra" vártunk. Nem csalódtunk, sőt, ha minden kívánságunk így teljesülne, mi lenne nehéz az életben?

 Elsőként kilenc darab Ezüst lile, aki bár nem viselt nász ruhát, igen csinos kis madár. ( Wikipédia kép, alatta ők, de távolról!)
 A tavak körül igen hangos riasztási módszert alkalmaznak madarakra, a karbidágyút, ami időnként óriási robbanáshoz hasonló hangot ad ki magából. Soha nem láttam még ilyet, de hatásos!
Rengeteg madár volt a területen, felsorolni sem egyszerű, de talán a jellemzőekből néhányat: Kis kárókatona, legalább 300 db, Nagy lilik, Szürke cankó, Erdei cankó, Füstös cankó ( jó kis hangfalismerős gyakorlat!), Rengeteg sirály, köztük Sárgalábú is volt, Nagy kócsag, Szürke gém kb.60-80db talán, Kanalas récék, akikből csak a testük látszik, mert folyamatosan a víz alatt keresgélnek. Bütykös hattyúk, Búbos vöcskök, Feketenyakú vöcsök csapat kb. 15 főből, Nagy pólingok, Nagy lilik csapat, Darvak a távolban, de nagyon sokan, Szárcsa, Kisvöcsök.

Séta közben egy kis természet óra:
Két dimenziós sikló az úton, vajon ki sietett ennyire, hogy eltapossa?
Egy kíváncsi menyét, mindegyiken meg kell keresni!
Közben a tavon egy újabb faj, ami talán a nap fénypontja volt, 5 db Bütykös ásólúd személyében. Gyönyörűen látszott a délutáni nap fényében a tollukon csillogó barnásvörös árnyalat, a piros csőrük és hófehér-fekete mintázatuk. A következő kép is Wikipédiás, kicsit nekem távol voltak, de ezt a madarat egyszer mindenkinek látnia kell!
A képen ez egy hím, én tojókat láttam a távcsővel, nekik a csőrükön nincs ez a bütykös rész. A hátsó tónál még Parti liléket láttunk és Havasi partfutókat, akik szintén újak a listámon.
Tetszett ez a nap! És ez is:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése