Összes oldalmegjelenítés

2011. október 9., vasárnap

Őszi hangulatban


Meglepően elhúzódott idén a meleg, de lassacskán ismét elérkezik a "most már inkább kapcsoljuk be a fűtést" időszaka. Nagyon jól esik ilyenkor még egy-egy nap, amit sikerül a természetben tölteni, átvonuló madarakkal, gyönyörű színekben pompázó fákkal, bokrokkal. Olyan ez, mint egy ajándék a tél előtt a lelkeknek, amit sokáig őrizgetni kell.
 Szentesről látogattak el néhányan az egyik gyűrűzésre. Jó látni, ahogy első alkalommal hogyan lelkesednek a gyerekek és felnőttek is a madaraknak. Eszembe jut, mikor én jártam itt először, és nagy kerek szemekkel csodálkoztam rá mindenre.
Sok füzike akad újabban a hálóba, főleg Csilpcsalp, Vörösbegyek, Feketerigó, Énekesrigó, Cigánycsuk, s valahogy egyre sűrűbben "tisztelnek" meg bennünket mindenféle zöld, lila, sárga árnyalatokkal. Általában mindenkit felavatnak legalább egyszer. Lottót kellene venni azt hiszem. Hátha összejönne a pénz a szigetre, vagy egy magasabb lesre a tó körül.
Ez a füzike nagyon durcásan nézett a gépembe.
A vörösbegy szintén nagy kedvenc, színeivel tökéletesen beleillik az őszbe.
Végül egy héja, akit újabban egyre többet látunk a kubikban, ahogy a gazdája kezén ülve sétálnak. Szokott vadászni is, három éves, tojó és gyönyörű. Nem vagyok lelkes híve a fogságban tartott vadállatoknak, de nagy élmény volt ilyen közelről látni őt.
Előző hétről még egy két kép, Kardoskúton jártunk, ami a tavaszi nagy belvizek óta alaposan megváltozott. Semmi nyoma a víznek, no meg a parti madaraknak sem. Egy magányos póling, néhány Szürke gém keresgélt a területen. Rengeteg volt viszont a Vörösvércse, Egerészölyv, Kékes rétihéja. Volt Pusztai ölyv is, de eléggé távolról. Sordélyok csapatosan, és egy Citromsármány próbálkoztak ellenállni az erős szélnek. Volt pár Szalakóta az út mellett.A távolabbi kilátónál időztünk egy kicsit, mikor egy motoros húzott el mellettünk az istállók felé. Többször gondolkoztam már, milyen is lehet itt dolgozni. A természet lágy ölén. Most kaptunk ebből egy kis ízelítőt, mikor a motoros legényünk elkanyargott mellettünk, tövig húzta a gázt és szinte lassítás nélkül hajtott neki a keresztben álló sorompónak. Régen láttam ilyen "szép" esést, biztosan vizet ihatott egész nap hős tehenészünk. Szerencsére fel tudott állni, mi mindenesetre mindannyian távcsövön át figyeltük szegényt.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése