Összes oldalmegjelenítés

2013. augusztus 2., péntek

Vannak helyek.....

Na, igen, vannak az ember életében olyan helyek,és persze pillanatok,amik bevésődnek a fejébe, bebújnak a bőre alá és nem hagyják el. Hiába nem gondol rájuk nap mint nap, mégis, akár évek múlva is, ha becsukja a szemét, egészen pontosan maga előtt látja azt a helyet. Ezek sokszor erőt adnak, ha éppen fogyóban van valamiért.
Bütykös hattyús képem, a legújabb, azóta már fölmönt Pestre, van aki könnyedén elpasszolta :)
Ebben a blogban sokszor a kubik van kitárgyalva, de azért van még pár egyéb különleges hely nekem is. Nagyon kedvelem a Tiszát, annak is leginkább a Mindszent közeli részeit. Furcsa ez a folyó, hiszen minden évben az áradások miatt képes egészen átalakítani a partját. Minden évben, mikor a tavaszi nagy árvíz levonul, izgatottan megyünk ki a strandra, vajon idén milyen partot rakott le a víz. Van, mikor egészen laposat, máskor olyan meredeket, hogy fölfelé menetben komoly izommunka a jégkrémért felmenni.

A tiszai sátrazás előtt persze a kézművesek is beindultak: A túra neve Tisaund ( a Balaton saund után szabadon) Bence karját még inkább leterhelve!


Manapság, van egy csónak, amivel közlekedünk rajta és ez egészen új perspektívákat rejt magában. Aki nem próbálta, nem is tudja, milyen fantasztikusan szép a víz felől látni a hatalmas part menti fákat, a rájuk tekeredő vadszőlővel, ami helyenként olyan áthatolhatatlan, mint egy őserdő. A madarak is ott, ahol már nem járnak sűrűn az emberek, valahogy kevésbé félősek. Barna kányák laknak a part menti erdősorban, éppen sikerült elkapni, amint egy nagy keszeget követett, egyre közelebbről a víz felett, majd rácsapott és már vitte is erős karmaival. Van erre jégmadár, partifecske, sirályok persze, láttunk 13 db Fekete gólyát keringeni egyszerre, igazán lenyűgöző a látvány. Bakcsók, Kis kócsagok, Gémek, a táborral szemben a parton Gyurgyalagok hangja,Sárgarigó, és mindig a víz közelében mozgó Billegető cankók kisebb csapata.
Fogások: Kősüllő 1 db, Keszegek, 6 db, Fogassüllő méretes 2 db, Szürke harcsa 74 cm.3 kg körüli, 1 db.

 A csónakból néha sikerül a madarakat egészen közelről látni repülés közben is, ez is olyan, mikor elindulsz, nem tudod még mi vár rád, csak azt, hogy biztosan nem fogod megbánni, hogy eljöttél. Ha másért nem, a nyári meleg egy pillanat alatt kellemes hűs szellővé válik, és lobogtatja a hajad, a szabadság ellenállhatatlan érzését keltve magadban.
Na, persze lehetne itt is a mai világ kicsinyes rendőri büntetésvágyáról beszélni, hiszen a víziek még inkább szeretnék a napi betevő büntetésösszegeket bekérni ezért néha az az érzésed, ha van sapka azért, ha nincs, azért kapod a csekket. Legutóbb, mikor szokásos köreiket bejárták, természetesen rögtön ránk startoltak, ahogy elindultunk a partról. Nem is gondolná sok ember mi mindennel kell rendelkeznie egy kis hajónak, bizonyos motor cm3 felett. Csak ízelítő: nekünk 5 személyes ez a kis hajó, kell menet közben vinni: 5 mentőmellényt, amit nem kell felvenni, csak az úszni nem tudóknak. Két vasmacska ( dög nehéz). Evező, összesen 4-féle kötél, orvosi doboz, kürt, mentő öv, vagy mentő lap, vagy mi a neve ( hatalmas helyet foglal),  és persze ezeket be kell mutatni, mikor kaján mosollyal az arcán megállít Ő! Vagány vízi rendőr cucc, sapka, napszemcsi, mert gondolom ez így stílusos. Szóval, mindezek bemutatása után rettegve hallgattam a következő kérdést: poroltó készülék? Már már éreztem, most itt a vég, hogy is lenne nekünk ilyen, és kérem van, mindenre fel vagyunk készülve! Utolsó kérdés, kb. a 23-dik. : 360-fokban világító lámpa? Persze, hogy este a Boing 157-es járata is lássa, mi bizony csónakázunk a Tiszán. És bizony, ez kint maradt a horgász cuccban. Na, végre, valami fogás, gondolta emberünk, de végül egy kisebbfajta kioktató program után, hogy ennek is benne kellene lenni a csónakban ( mellesleg rekkenő hőség, tűző napfény, biztosan szükség lenne a lámpára) Szóval csekk nélkül engedett tovább, kissé csalódottan, de éreztetve, jöttök ti még az én utcámba!
A homok a parton olyan puha, jól lehet benne aludni sátorállítás után.
A Tisza minden évszakban más és más arcát mutatja és persze nyáron a strandolás, pecázás örömeivel. Amit a legjobb baráti vagy családi körben egy magányos kis parton eltölteni. A pontos hely titok, mert addig jó, amíg nincsenek rajta sok ezren :)
Csónakkal húzatva lenni nem olyan rossz, csak kicsit borulós:


Volt minden, fantasztikus tesómnak( profi Mc Gyver) köszönhetően, aki előtt nincs akadály, mobil WC, amit oda viszel, ahova éppen jól esik, hatalmas árnyékoló a sátrak elé, főzősarok, szóval pár óra alatt otthonos lett a magányos part.
Szabadalmaztatni kellene:

Itt van még a nyár,  gyűjtögessük csak ezeket a pillanatokat, mint a barackbefőtteket a polcon! Legyen mihez nyúlni rossz időkben. Mindeközben zajlik a héten a gyűrűzőtábor a kubikban, persze ott is kellene lenni minél többet! De erről majd legközelebb :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése