Összes oldalmegjelenítés

2013. április 14., vasárnap

A titkos füzet


A tavasz berobbant immár ezerrel, behozta a füzikéket, nádi sármányt, kisposzátákat, ...és legnagyobb örömünkre azt a kékbegyet, ami a hetvenedik a gyűrűzött fajok sorában a kubikban. A 2009 óta itt zajló gyűrűzés azt hiszem igen hatékony és nem csak egyedszámban, hanem a változatosság terén is.
No de kezdjük az elején, amikor a szeszélyes tavasz a pénteki hálóállítást önkényesen szombat délutánra változtatta. A probléma csak az egyéb teendők átcsoportosítása volt, hiszen a sok eső és a napsütés sok emberben a kerti munkákat hozta előbbre, nem volt ez másképp nálam sem. Miután  sikeresen megszabadultam a helyenként 15 cm-es fűtől, boldogan tekertem a kubikba és számolgattam a berregő fűnyírós embereket  kifelé menet. 12 körül volt és egyikük sem mosolygott, pedig füvet nyírni jó! Csak szólok!
 
Kissé szelesen indult a délután, de szerencsére ez a madarak mozgását nem zavarta túlságosan. Ismét láttunk első madarukat fogó gyermek pofikat. Vajon mire gondolnak közben: Hű ez nagyon puha?......Vajon haza is vihetném?.......Össze fogom törni?........Meg fog csípni?............vagy : Én már nagyon nagyfiú vagyok, mert már a madarat is meg merem fogni! Lehet, holnap az apa kocsiját is kölcsönkérhetem. ( Csak tippelek!!!!)
Kormos légykapó, újra itthon:
Jó volt sétálni a napfényben és nem sietni a világon sehová, hallgatni a fülemüléket, nem gondolni csak például arra, vajon hányféle madarat fogunk ma, bővül-e az a bizonyos titkos lista, ami ma került elő egy hét lakat alatt őrzött helyről, a zöld mappa belsejében. Én láttam! De csak egy pillanatra. ( 164-69 az állás) meg lesz-e kubikban gyűrűzött 70. madár?????
Füzikék, poszáták, barátkák sorban a kamerák előtt:
 Szép volt ez a nap, mint mindig, ha kinn vagyunk, teli élményekkel, naplementékkel, amiből van már egy komoly gyűjtemény:

Másnap a második körtől sikerült az eseményeket követni, valaki elállíthatta az órát,vagy nem csörgött?
Nem értem, de rengeteg volt a madár is és a szerencse, hiszen a kékbegy bejött Gábor és a lányok kék pólójára.
 Fülemüle, immár a kézben:

 Kék begy ezer fotóval, amúgy a tegnap szülinapos méhész szedte ki kivételesen és a 10-esből. Nem is mertük remélni, hogy lehet ennél több meglepetés, mikor a 14-es hálóban a múltkori kis színes csíkos toll gazdája tekergette a nyakát nagy bőszen. Nyaktekercsünk nagyon szép, még, ha kicsit érdekes, akkor is. Szerintem igen is a fakopáncs rokonok nem szégyenlik. Ők elegánsak talán, de így beleolvadni a fakéreg színébe, ez az igazi művészet!
 
 Kicsit pihent a végén:

No de mi történt?  Egy kisebb fajta generáció váltás , jegyzetelő ifjonc és gyűrűző ifjonc személyében, de csak egy rövid ideig. :)

Jó volt újra kint! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése