Összes oldalmegjelenítés

2012. november 6., kedd

Csaj tavi kalandozás

Csaj tavi kalandozásunkat nagy reményekkel kezdtük, hiszen a hírek mindig megelőzik a madarászást és most éppen a közelben fel-fel bukkanó csüllőről szóltak. Persze ez az időszak remek az átvonulóban lévő fajokra, ragadozókra,  ludakra, récékre, vagy bármire.
Tapasztalt madarászok körében már csak azért is jó, mert valahogy a szemük is máshogy működik. Szerintem a spektíven túl valami szuper érzékelő lehet beültetve nekik, amivel simán észrevesznek egy új fajt, esetleg egy olyan ludat a több száz közt, ami nyakgyűrűvel van ellátva.

A Mindszenti kompon mentünk át, ahol a fekete harkály és a kékes rétihéja került a látótérbe. Ha jól emlékszem még a karvaly is itt volt. A komposok bizonyosan sokat madarásznak, legalábbis madár az van bőven.
A túloldalon Csanytelek felé vettük az irányt, majd a Csongrád felé táblánál bekanyarodtunk és nem sokára meg is érkeztünk a célhoz. Igazán jó tanuló terep a Csaj tó, mert a tavak mellett elhaladva kisebb nyiladékok  adnak lehetőséget a megfigyelésre. Befelé menetben zöld küllő szólt többször is, liba csapatok húztak el felettünk, kis és nagy kárókatonák igen szép számban. Kb. 7,5 km-t gyalogoltunk a tavak körül. Nagy lilik, az egyik nyakgyűrűs leolvasva. Peti tényleg megszállottan keresi a gyűrűsöket, szerintem órákig el tudná nézegetni a libacsapatot. Úgy hívja őket, hogy nyaki. (már amelyik gyűrűs) van egy adatbázis, amibe ha felteszi, rögtön küldik neki, hogy hol lett meggyűrűzve. Ez nagyon tetszik nekem. Mint utólag kiderült, ez a bizonyos leolvasott:
Oroszország északi részén gyűrűzték, több mint 10 ezer km-re innen
27-07-2008  Pyasina delta, Taimyr, Russia
Volt egy csomó sirály, köztük figyeltük a csüllőt, de az nem jött be. Rétisas, egy öreg körözött a második tó fölött. Daru, pár csapat repült át, kb 30-40. Bütykös ásólúd, 15 db, ezek nagyon látványosak, és miután a spektívvel megnéztük őket, már szinte szabad szemmel is ki lehetett őket szúrni. Nyári lúd, jó sok.Erdei cankó, egész közel repült el. Rozsdás csuk, ez egy pár. Szürke cankó, az egyik szárazulaton. Kanalas gém 1db, átrepült.
Séta közben számos libacsapat húzott el felettünk, mikor Ádám felkiáltott, hogy vörösnyakú. Távcső nélkül is észrevette, mi meg éppen nézelődtünk és távcsővel gyönyörűen látszott közelről. Volt még 4 gulipán, Fütyülőréce hím, cigányréce, üstökösréce tojó, szürke gém, tőkések, őszapók, nádi sármány, kis kárókatona, nagy kárókatona, egerészölyv, vetési varjú, kék cinege, nádi sármány, bütykös hattyú, függők szóltak a nádban.
A büdösszéki kilátó szuper, de ide csak engedéllyel lehet jönni. A legközelebbi kocsmába betértünk némi komfortérzet javítás céljából. Igen tanulságos beszédbe elegyedtünk a helyi bácsikkal, akik először is megjegyezték, hogy a madarászok elvették a földjüket, majd nem értették, miből van ennyi pénzük, hogy 6-7 milliós kocsikkal járnak. Még jó, hogy Ádámmal volt egy közös ismerősük, különben lehet, még most is ott lennénk bezárva. Jól esett továbbmenni a kilátó felé. Madarászok voltak fenn éppen, a birdingről ismerősen csengett a nevük. Három szintes, jó masszív az itteni magasles, nem láttam még ilyen erőset és magasat. Sokszor a lábáig kiér a tó. Most majdnem ki volt teljesen száradva.Vörös ásólúd volt ami nem csak nekem  újdonság, de újabban nem számítják ezt a fajt csak szökevénynek, mert sokan tartják hobbiból. Minden esetre nagyon látványos volt.A varjak meg nem szimpatizáltak vele, folyton piszkálták.

Miközben mi terep madarásztunk, a kubikban Ernáék befogták a szajkót! Egyszerűen gyönyörű! Ezt még látni kell :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése