Összes oldalmegjelenítés

2011. június 6., hétfő

Séta a Fehér-tónál

 
A Szeged melletti Fehér-tó különös madárvilágával azt hiszem mindenkit elvarázsol. Az éppen leeresztett tavon több száz partimadár talál magának keresgélni valót, még nagy melegben is. Békésen megférnek egymás mellett.

 Látni őket a saját kedves világukban olyan, mintha kapnál tőlük egy ajándékot. Megengedik, hogy bepillants egy kicsit a titokba, amit féltve őriznek és már évszázadok óta csak azoknak fednek fel, akik nem akarják őket megzavarni, elüldözni. Olyan ez, mint egy megelevenedő természetfilm, maga az élet, csupa nagy betűvel.Megragadó, hogy ez a terület csak róluk szól és arról, hogy az ember képes úgy tevékenykedni, hogy közben nem rombol, csak vendégeskedik náluk.
                                                         (Wikipédia)
Ha választanom kellene, ma biztosan a Nagy goda lenne a kedvencem, akinek a fején, nyakán lévő vörösesbarna tollazata olyan gyönyörű, hogy a legcsinosabb báli ruhát is elegánsabbá tenné. Biztosan megpróbálom majd kikeverni a festékemből, de még keresem a pillanatot.

Érdekes, hogy első pillantásra nagyon egyformák a cankók, godák csapata, partfutók, de a viselkedésük, mozgásuk árulkodó.

A Nagy godák a víz alját, a sarat szurkálják mélyen hosszú, görbe csőrükkel, míg a cankók aprókat döfködnek a sáron. Nem véletlen ez a sokféle csőr alak és hossz. A partfutó igen gyors mozgással valóban futkározik körülöttük.Gulipánok a vizes részeken keresgélnek a felszín közelében, kecsesen mozognak repülés közben és a földön egyaránt. Megszámlálhatatlan Bíbic, akik folyton nyüzsögnek, felröppennek, megpihennek, néha egymást kergetik.
                                          (Wikipédia)
A Kis lilék színükkel úgy egybeolvadnak a szikes sárral, hogy egy jó spektív igazán elkel a nézegetésükre.


Szerencsés az ember, ha egy terepmadarász van a közelben, aki több száz között is eligazodik, magabiztosan, és hősiesen válaszol a sok felmerülő kérdésre, megpillantja a Sarlós partfutót, aki éppen nászruhában díszeleg.
 (Köszi Ádám!)

Végül még egy seregélyes gondolat! .........Na nem olyan rossz, csak érdekes! Soha ilyen kitartóan nem nézegettem a Seregélyeket még, keresgélve közöttük egy Pásztormadarat, aki bár rokona, de sokkal szebb és különleges, ritka vendég nálunk. Előző napról szóltak a hírek, hogy láttak a területen. Eperfa, kis házikó, ....rendben, de ő sajnos nem került a szemünk elé!

Majd legközelebb!!! Még egy kis fajkiegészítés: Szürke gém, Vörös gém, Üstökös gém, Kis kócsag, Nagy kócsag, Barázda billegető, Bakcsó, Barátréce, Cigányréce, Tőkések, Barna rétihéja, Danka sirály, Sárgalábú sirály, Szerecsen sirály (hang), Fülemüle(énekelt), Nádirigó, Függőcinege, Énekes nádiposzáta...és a többiek.

Úgy érzem,  közelebb kerültem a terepmadarászáshoz, de az énekesmadarak közelségét a gyűrűzéseknél még mindig nagyon szeretem. Ennek örömére itt egy Barátposzáta, az új ceruzakészlettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése