Összes oldalmegjelenítés

2011. június 13., hétfő

Pöttyök mindenfelé

A pénteki gyűrűzésen kellett rájönnöm, milyen sok fiatal madáron vannak pöttyök. Kezdjük mindjárt a Feketerigóval, akiknek egészen világos jól látható a mintája. Gyönyörű  a szeme!
Egy kis Fülemüle következik a sorban, náluk is divat a pöttyös, meg persze az a vöröses, meleg barna szín, a farkukon.
Pöttyökkel a Seregélyek is jól állnak, bár nekik ez a tulajdonság később is megmarad. ( Meg az a gyönyörű hangjuk is!) A következő két fiatal példány érdekességként kerül ide, hiszen egészen nagy a színkülönbség közöttük. Már-már azt hittük egy Pásztormadár akadt a hálóba, de sajnos mégsem.


Egy Pajzsoscankó, hogy a partimadarak se maradjanak ki a sorból! (Akrillal, sok sok pöttyözéssel......................................................................................................stb.)
 Végül két hír a Tiszáról, Mindszentnél egész komoly rész szakadt be idén a kompnál lévő partból. De minden rosszban van valami jó is, egyre több Partifecske készít itt költőüreget. Remélem sikerült felfedezni a mai mintát a falon is!
A Tiszavirágzás is elkezdődött, remélem lesz még ennél erőteljesebb is, egyenlőre a vízközelben portyázó Dankasirályok levadásszák a kirepülő rovarokat. Elvétve lehet látni néhányat.

A nedves homokon szívesen sütkéreznek a Nagy színjátszó lepkék:

Szárnyfesztávolsága 55-65mm A két párpikkelyes szárny szorosan egymás mögött helyezkedik el. Nyugalmi állapotban a lepke függőlegesen a teste felett tartja őket. A hímnél nem színanyag eredményezi a kékeslila csillogást, hanem a kék fény visszaverődése, valamint a pikkelyek alatt található kicsiny légkamrák is. Ezért ez a csillogás csak meghatározott szögből látható. Sajnos ezzel a fényképezővel ez alig látszik! Feladata a védekezés és az ellenség megtévesztése.  A nőstény szárnyán nincs ilyen csillogó réteg, ezért kevésbé feltűnő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése