Összes oldalmegjelenítés

2010. december 5., vasárnap

Odú kihelyezés

Az odúk kihelyezése két időpontban célszerű. Ősszel, hogy az állandó, nem vonuló kis énekeseknek legyen búvóhelyük,illetve tavasszal még a fészkelési időszak előtt (február utolsó, március első hetében legkésőbb).
 A kihelyezési magasság is különbözik odútípusonként. Az MME honlapján lehet az odútípusokról tájékozódni.  Általában zavar mentes helyen elég az 1-1,5 m, de járt helyen, vagy D típusú odúknál 3-4 m, vagy e fölötti magasság az ideális.
Egy helyen nem szabad sok odút kitenni, mert a kis énekesek revírt (táplálkozó területet) tartanak fenn.
Az odú kihelyezésnek akkor van értelme, ha azt rendszeresen ellnőrizzük és tisztítjuk, a sérülteket pótoljuk.
Az odúk nyílásának D-DK-i tájolásúaknak kell lenni, mert az uralkodó É-ÉNY-i szél irányába kitett odúkat nem foglalják el a madarak.
Figyelni kell arra is, hogy az egymás közelébe kitett odúk kirepülő nyílásainak iránya ne keresztezze egymást, illetve a berepülő nyílás előtt közvetlenül ne legyen zavaró ág.
A kihelyezés legcélszerűbb ott, ahol kert van (házi macska jelenléte, permetező szer használata a fészkelési időben kizárja az adott helyet!), vagy olyan fiatal erdőben,ahol nincs elegendő természetes odú.
 
Fontos, hogy az odúk szögeléssel, vagy függesztéssel kerülnek kihelyezésre. Az első esetben létrázva kell az ellenőrzést végezni a későbbiekben, a második esetben elegendő lesz egy hosszú, villás rúd is.

Nálunk a suliban három odút szeretnénk kihelyezni a héten, tegyen így mindenki, aki teheti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése