Összes oldalmegjelenítés

2015. július 13., hétfő

Ha nem lennének árnyékok, honnan tudnánk, hogy vannak fények?

Afféle katasztrófa turizmusnak indult ez a délután. A hihetetlenül forró napok után vészjósló felhők gyülekeztek az égen. Minden és mindenki a közelgő felhőszakadásról, viharos szélről beszélt. No, de vannak, akik incselkednek a veszélyes dolgokkal. :) Nem is kellett több, csak egy hívás, hogy induljunk Mártélyra, hiszen a mező szélén 4 költőláda került kihelyezésre és a hírek szerint kettőt be is foglaltak a szalakóták, annak rendje és módja szerint. Ez a madár az egyik legszínpompásabb a hazai fajok közül. Egyszer meg is festettem, de a háttérrel nem vagyok kibékülve. (Alul, az a kék, ott feszít a többiek között, a Bütykös ásóludaktól balra és a Hoacintól jobbra:)
No,és eredetiben, Szűcs Peti fotóján, ahogy épp szöcskét visz a kicsiknek:
Szóval  cél a Mártélyi bevezető út, a vasúton átmenve rögtön az első út balra. Ahogy bekanyarodunk, kb. 2-300méterre van az első láda, benne 3 fiókával, akik a jövőhéten talán már ki is repülnek, mert már egészen szépen megindult a tollasodás. 

Ezekkel a költőláda kihelyezésekkel a VTE egy nemzetközi program részese, hiszen a Bird Life International, szalakóta védelmi programjának egyik fontos állomása a Dél-Alföld, ezen belül is a Vásárhely környéki pusztaság, ahol a szalakóták a legnagyobb egyedszámban fordulnak elő. Legyünk rájuk büszkék! Igazán meglepő fotózási lehetőség a láda környéke, hiszen van egy szürke marha csorda is, akiknek akár a szarvaik közt is lehet fotózni a Vásárhelyi látképet tiszta időben. 

Nem akármilyen hely!
Lenyűgöző a látvány, és ha valaki azt hinné, nem lehet szeretni egy villanypásztort,
 hát óriásit téved! :) 
 Remek lenne a fotó, hát még, ha egy szalakóta is épp etet a környéken :) De kellene az a nagyobb obi! 

A gyűrűzés amúgy mindenkit lenyűgözött, még az ott legelésző szürkéket is, bár ők nem igazán értették, mire ez a nagy felhajtás?  :)


A program végére érkezett meg a várva várt lehűlés, jó kis széllel, és port kavarva magával. No és igen, léteznek még a fények, és nem is akár milyenek :)



2 megjegyzés:

  1. "ha valaki azt hinné, nem lehet szeretni egy villanypásztort,
    hát óriásit téved!" :D

    Egyébként meg szép a háttere is annak a szalakótás festménynek Mónika!

    VálaszTörlés
  2. Te is szereted a villanypásztorokat ? De jó! :)

    Köszi Zoli! De biztosan te is vagy így, hogy valami belemegy a fejedbe egy képpel kapcsolatban és nem tudod elfelejteni neki. A festményt meg utólag javítgatni ? ÁÁÁ...... Bár a te fotóidat hova lehet még fokozni?

    VálaszTörlés