Összes oldalmegjelenítés

2015. május 16., szombat

Fények és árnyékok

A madarászatnak igen sokféle változata létezik. Van, aki könyvekből búvárkodva tanulja a fajokat, lehet, hogy éppen távoli tájakét, ahová nem juthatna el soha. (Ez inkább csak rajongás)
A bíbicek azonnal riadót fújnak, ha valaki közelít:
Sokkal jobb az a változat, ha a természetben történik ez a tanulás.:)Van, aki gyűrűzésekre szeret járni, ahol egészen közvetlen a kapcsolat a madarak és emberek között. Itt meg lehet tanulni, hogy is kell helyesen megfogni egy madarat, le lehet kézből fotózni, meg lehet nézegetni a pontos faji bélyegeket. Különbséget lehet találni fiatal és többéves egyed, tojó vagy hím között.
No és van a terepmadarászat, ami általában egy adott területet körbejárva az ott előforduló madárfajok feltérképezésére megy ki. Jó levegő, ha szerencsés vagy, jó társaság :) lehetőleg minél érdekesebb madarak. Lehet gyűjteni a látott fajokat, listát készíteni róluk, mondjuk egy éven belül hány fajt sikerült látni, esetleg fotózni. Sokat segíthet ebben a madarászok által kedvelt birding.hu:
 http://birding.hu/megfigyelesek/erdekes_megfigyelesek_az_elmult_14_napban.html

pl. Hol, milyen madarat láttak az elmúlt hetekben. Ha te is látni szeretnéd, fogod magad és odarohansz. Nagy eséllyel még a területen van a madár, ha szerencsés vagy épp költ, vagy fészket rak, szóval nem megy el egy ideig. (persze ez a tavaszi időszakra értendő!) Ha ismered a hangját, nagyobb a valószínűsége, hogy meglátod.
Ezek a madarászok a twicherek, akik küzdenek a minél több faj begyűjtéséért, ha lehet fotózzák is őket. Ez a terepmadarászat és annak a megszállottabb fajtája.
Fiatal gólyatöcs, piszkosfehér a tolla és a lába sem piros még.
A terepmadarászás valahogy a fiúkhoz szerintem közelebb áll, mint a gyűrűzés. Nem tudom, mi lehet a háttérben, de ez kezd ténnyé válni számomra. Ha valahova besorolnám magam, akkor mindezek kombinációjával próbálkozom, mert annál érdekesebb, minél többféle dolgot próbál ki az ember. Kicsit ebből is és abból is, persze csak úgy félős madarász módjára, nem egyedül bóklászva. Fűszerezve, ha lehet a látott fajok rajzolásával, vagy épp festésével.
Jó lenne, ha minél több idő lenne rá, de az egész hobbiban az a jó, ha van 5 szabad perced és megnézed valamelyik madaras oldalt ( pl. birding), máris elrepülsz egy olyan világba, ami tuti jó, soha nem csapna be, azt adja, amire számítottál, vagy néha még többet is.
Tövisszúró gébics tojó, köszönet érte Nórinak és a mozaikos madarásznak:)
Remélem sikerül minél többet megtudni a fotózás részből, mert a képek később is felidézik ezeket a jó kis sétákat, a fényeket, az érdekes árnyékokat és néha 200 fotóból talán sikerül egy olyan jól, amire büszke lehet az ember. A szerencséseknek, vagy profiknak talán nem is kell ennyi.
A képek  kezdő madarászok és a hírek szerint madárfotós pályafutásuk elején járó fotósok társaságában készültek, valahol. :) Köszönet a közreműködésért a gólyatöcsöknek.

3 megjegyzés:

 1. Jók a képek is Mónika, főleg a tövisszúró meg a repülő öreg töcs! :)

  Én volt, hogy repülő partifecskékre rálőttem vagy 2000 képet biztosan és egy sem lett tökéletes belőlük, úgyhogy a 200/1 egy jó arány szerintem! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Zoli!
   Nagyon jó volt kint lenni, a fotók csak a bónusz. :) De jó tudni, hogy akár 2000 is kellhet 1 igazán jóhoz. Szerinted is igaz a férfiakra vonatkozó rész? Jobban szeretnek terepen madarászni, mint gyűrűzni?

   Törlés
 2. Én csak a magam nevében tudok nyilatkozni, de rám - sajnos - abszolút igaz a dolog. Másrészt a madarak hálóból kivételéhez én ügyetlen vagyok, félve nyúlok csak a hozzájuk, nehogy valami bajuk legyen, úgyhogy lehet, hogy ez is benne van. :)

  VálaszTörlés