Összes oldalmegjelenítés

2010. december 6., hétfő

Barkóscinege

Mikor először megláttam, éreztem, hogy ez nem egy egyszerű pillantás, hanem " szerelem" első látásra.
Ilyen állat pedig nincs! Gondoltam magamban. Gyönyörű és egyben vicces. Ha ránézel nem lehet kibírni, hogy ne mosolyogj!Viszonylag kis termetük ellenére a hímek tekintélyes bajuszt viselnek, hirdetve rangjukat? Hőstetteiket? Vagy mit is? Ebben a csodálatos nádi világban.

A barkóscinege (Panurus biarmicus) a madarak (Aves) osztálya verébalakúak (Passeriformes) rendjén belül a timáliafélék (Timaliidae) családjába és a Panurus nembe tartozó egyetlen faja.





 Brehm szerint:
A barkós cinegét életmódja a nádashoz köti s ezt csak kényszerítő szükség esetén hagyja el. Párosával, legföljebb kis családokban nagyon rejtett életet él. Szépsége és bájos viselkedése miatt a barkós cinegét gyakran tartják kalitkában, de csak párosával viseli el a fogságot. A magányos barkós cinege hamarosan elpusztul a ha a párosan tartottakból az egyik elpusztult, akkor rövid idő múlva a másik is követi. A házastársak egymásiránt való rendkívüli gyöngédsége és szeretete minden lehető alkalommal és a legkedvesebb módon szokott megnyilvánulni, különösen a szaporítás időszakában, amikor a hím valóságos szerelmi mámorba esik, valósággal dürög, szemét behunyja, fejét lehajtja, farkát kiterjeszti, majd fölemelkedik és sajátságos sirregő hangot ad, melyre a nőstény hozzája megy, hogy párjának kedveskedjék.

Lehet őket nem szeretni? De ne zárjuk őket kalitkába! A nádasban sokkal jobban érzik magukat. A Téglagyári kubikban jó párat gyűrűztünk meg idén, de minden alkalom egy élmény volt, látni őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése