Összes oldalmegjelenítés

2012. szeptember 27., csütörtök

Hangulat jelentés :) héjával naplementével

Hihetetlen szép madár ez a héja. Mindene tökéletes, arányos, pompás, nemes, gyönyörű mintája van és még akár társ is lehet. Furcsa kapcsolat ez madár és ember között, valami szövetségféle, ami mindkét fél számára ad valamit. A madárnak biztonságot, feladatot, partnert.
Az embernek valami ősi vágyat, melyben a természetnek ezt a vad példányát munkára fogni, tanítani egészen közelről megismerni biztosan nagy élmény.
Persze aki erre szánná magát vizsgákat kell tennie, és elsősorban elgondolkodnia azon, képes-e nap mint nap foglalkozni a madarával. Sétálni vinni, vadászni, etetni, mindig a megszokott rendben.
Éppen sikerült egy vacsorát elcsípni a kubikban, galamb volt a menü és lecsúszott majdnem mindenestől, jó nagy falatokban. Nem sokára vadász szezon, erőben kell lenni!
Bizony-bizony! Régi ismerősünk újra a hálóban! Lassan már nevet kellene adni ennek a Lappantyúnak, annyira szeret nálunk. ( Lappantyú Lajos, Liza? Nem az igazi, ötleteket a szerkesztőségbe kérek!)Gondolkodtunk , de nehéz, hogy nem tudjuk a nemét. Gábor szerint a kis gólyáknak is olyan nevet adnak, amiből még lehet mindkét fajta. Erre Gábor példája: Volt egy kis gólya, azt hitték, majd lány lesz ( alias tojó) és úgy nevezték el, Tóbiás!.......  :) Majd megértem egyszer!
A következő kép egy nagyon is szép naplementéről készült!!!!!! Bárki bármit gondol sötét szobájának mélyéről egy másik naplementére gondolva!
És ez is szép:
És....még ez is!
Ez valami csodáááálatos   faaaaaantasztikus!
És....és....és....megyek is!


2012. szeptember 17., hétfő

Újabb rohanás a kubikba!

Madarász körökben, ha van egy érdekes faj befogva, rögtön terjed a híre és aki teheti eldob mindent a kezéből és indul a tetthelyre, megnézni, fotózni a madarat. ( Gábor biciklije, keze....ÁÁÁÁÁ! most vettem észre)
 Vasárnap délelőtt így volt ez a kubikban is, mivel a múlt heti lappantyú ismét berepült az egyik hálóba.Köszönjük Ernának az üzenetet és a befogást a kilencesből! Miért ilyen érdekes ez a hír? Először is irtó ritkán lehet ezt a madarat látni és legutóbb az esti zseblámpás fényben is látszott, hogy nagyon szép a mintája, de reggel, igazán különleges élmény látni egy Lappantyút.
Nagyon szép és aprólékos a minta a hátán lévő tollakon.
Jól körbenézegettük, megfogtuk, majd mehetett útjára. Meglepő, milyen harcias volt a kézben, nagyokat fújt és többször is kitátotta valószínűtlenül nagy száját.

Visszaugorva kicsit az időben a szombat délutáni gyűrűzés számomra kicsit rövid volt, de a kubikban mindig jól esik sétálni.Egész hétvégén fájt a torkom, ...stb. gondoltam ezen csak segíthet egy kis madarászás. (és tényleg, még most is fáj, de legalább vidám vagyok!) Fogásként barátposzáta, foltos nádiposzáta, énekesrigó, kis poszáta, mezei p. volt a jellemző. Volt pár újonnan érkező,  akik arcán látszik, milyen jó is elengedni egy madarat.

Ha valaki látni szeretne lappantyút, ki kell jönnie a kubikba :) talán még itt lesz egy ideig. Ja és Jégmadarat is hallottunk szólni! A padon ülni nem volt idő, de nem lehet mindent egyszerre, máskorra is hagyni kell valamit!
Petitől megkaptam a képet, amit a kettővel előbbi blogból kihagytam, ha érdekel valakit nézze meg !

2012. szeptember 8., szombat

Láttam, láttam lappantyút

Íme, a bizonyíték, a kubikban léteznek lappantyúk!!! Legalább is egy biztosan, aki ma beírta magát a gyűrűzött fajok listájába. Nem is tudom kell-e írnom, ki szedte ki és honnan?
Edina: és az ő titka a nyolcas hálóról.Hogy  hogyan csinálja? Senkinek nem árulja el, de tud valamit, amitől a különleges madarak berepülnek.
Persze nem ez volt az első faj ma, hanem egy szép kis zöldike a nádból.
A pókok is szorgoskodnak, majdnem a vizemet is beszőtte az egyik :

A kubik ma is szép arcát mutatta a napfényben, a rengeteg sirállyal a tavon, majd a levegőben.
A hattyúk is a fogadóbizottságban voltak, rögtön a fás tónál.

Nem láttam még ilyen szép öreg hím kerti rozsdafarkút, már ez is megérte volna ezt a délutánt!
Enikő ma rendkívül ügyes húzással rövid időre megkapta a jegyzőkönyv írását Gábortól ( nem önszántából), és még remek színű pólóban is jött.Kiemelte a kis poszáta színeit:
A legjobb meglepetés mégis Rozika telefonhívása volt, miután az esti sötét elől hazaértem, új faj a kubikban: LAPPANTYÚ!!! Rendkívül puha és aranyos, muszáj lesz még fogni!!!
Megismerte a VTE-t is!
Íme egy lappantyús vers Nemes Nagy Ágnestől. Nem egészen úgy történt,  mert sokan láttuk, de tetszik és megfogadtam, ha egyszer lappantyút fogunk, ide illesztem. Hát tessék!
 
Láttam, láttam lappantyút!
Éjszaka, erdőn meglestem,
róka-vadásszal kettesben.

Nem volt ottan lámpa, se ház,
mentünk: én meg a rókavadász,
akkor az égen, fekete égen
valami röppent még feketébben,
valami röppent: lappantyú!

Két szeme lángja, két pici lámpa,
gurgula-hangja úszik utána.
Ketten láttuk, senki más,
ketten: én meg a róka-vadász



2012. szeptember 1., szombat

VTE-s pólóban

Általában mindenkinek meg van a szokása, ha ránéz valakire, mit néz meg először rajta.Van, aki a másik kezét, alakját, stb. Én a szemét figyelem, mert abból kiolvasható egy csomó minden. Ha kedves és őszinte, egészen belenéz a szemembe. Ha nem mond igazat, a szeme úgy sem tud hazudni. A másik a mosoly. Jó, ha beszélgetés közben sikerül eljutni addig, hogy mosolyogni, vagy nevetni lássak valakit, mert abban benne van az egész ember.

Na és itt az öltözködés.Persze mondják, nem a ruha teszi az embert, de akkor is beszél, még mielőtt te megszólalnál. A tisztaságával, rendezettségével, stílusával, vagy egyéb, hogy hova tartozol. Azt hiszem ez a ruhadarab igen kedves lesz számomra, mert feliratával arról árulkodik, hogy tagja vagyok Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesületnek.

A héten kétszer is volt rajtam. A suliban egy kis előadást tartottam a madarászásról és gondoltam, felveszem. Úgy érzem, hitelesebb lett tőle az egész és jó érzés volt benne kiállni az emberek elé.
A szökőkútnál  is nagyon jó volt :
Ma pedig először a város csodálatos új főterének megnyitóján reklámoztam benne a "céget", majd hazaértem benne a kubikba. Ja, nagyon bátor voltam benne! :) Itt van igazán otthon ez a póló, bár kicsit féltettem a bokrok szúrós tövisei között. Onnan szállt be ez a kis Fitisz füzike is.
Újabb előnye, ha terepen vagyunk benne, rögtön látják, ez egy természetvédelemhez tartozó ember, bitosan engedélye is van mindenféle dologra. Lehet, a fatolvajokat is elijesztené a színével.Ez itt egy befogott foltos np.

No, de a gyűrűzésről is essen néhány szó! Sok madár volt, főleg a második ellenőrzésnél, jó volt hosszú idő után újra fotózni őket, nézegetni, elgyönyörködni bennük. Mezei poszáta biztos kezekben.
A hálóállítást kihagytam, de egy remek megoldást azért közkinccsé teszek, hiszen egy törött karót kellett megfeszíteni.A kreatív madarászok hemzsegtek ma a kubikban. Endre, Gábor és persze a női logika képviseletében Erna erősítette a csapatot. Sokat fog még ez a háló!
Fitiszfüzike, Tövisszúró gébics, Barátposzáta, Foltos nádiposzáta....remélem kiolvashatóan kerültek a nagykönyvbe.
Hazafelé furcsa kakukktojásérzés volt a belvárosban végigsétálni a bicajjal. Ritkán látni ennyi embert itt egyszerre. A mindig mindennel elégedetlen városlakók remélem észrevették, ez itt egy nagyon szép város, amiért tesznek is páran. Üljenek rá este a világító kockákra  ( Én biztosan kipróbálom egyszer!)
:) volt ez a nap!!!
  Ha reggel korán kelek.................az jó lesz :)